- Štítky blogu
- zdravé vlasy a pokožka
- vitamíny/minerály základní informace
- rozhovor
- zdraví
- ženské zdraví
- B-vitamíny
- želatina / kolagen
- trávení
- strava
- nejčastější otázky
- hořčík
- probiotika
- imunita
- olej z tresčích jater
- faq
- AC / adrenal koktejl
- hovězí sušené orgány - benefity
- hydratace
- nadledvinky
- vývar
- jód
- biotin / B7
- dechová vlna
- dech
- benefity
- těhotenství
- bakterie
- Smidge
- gut pro
- bylinky
- nootropika
- zapomínání
- oči
22.03.2022
Jak zůstat hydratovaný
Bez jídla člověk vydrží i dva týdny. Bez vody jen několik málo dní. Zůstat hydratovaný je klíčem ke zdravému životu. Můžeme užívat bylinky, všeléky, suplementy, ale pokud nebude mít tělo dostatek vody, bude chřadnout. Proto bychom měli dbát na to, abychom měli dostatečný přísun tekutin v průběhu celého dne.
- Voda - ačkoli není tak mediálně zajímavá jako limonády a čaje, stále by měla být nejvýznamnějším zdrojem tekutin pro naše tělo. Avšak i voda může mít lákavou chuť a vůni. Zkoušeli jste někdy přidat do džbánku okurku s jahodami? Několik střiků květinové vody zase udělá z obyčejného občerstvení jedinečný zážitek, v případě levandulového hydrolátu dokonce s relaxačním účinkem :). V období velkých veder nebo větší fyzické námahy přidávám do každé skleničky 1-3 kapky tekutých minerálů, abych doplnila ztráty z pocení.
- Smoothie, odšťavněné ovoce a zelenina jsou velmi moderní a in. Není se čemu divit, protože je to úžasný způsob, jak do sebe dostat vitamínovou a minerální bombu. Avšak zde pozor. V případě ovoce totiž do sebe dostáváme nejen vitamíny, minerály a jiné cenné látky, ale také i poměrně velké množství cukru. Výbornou vzpruhou je pomerančová šťáva se špetkou soli.
- Polévka je grunt! Existuje nějaká (pra)babička, která by to neříkala? Tato lidová moudrost je naprosto pravdivá. Každá hospodyňka má svůj oblíbený postup. Ale není vývar jako vývar! Asi všichni známe poctivý masokostní vývar. Ten má být dlouze tažený (teplota musí být na pokraji varu, voda nesmí bublat). Také nesmí chybět velké morkové kosti. Pokud do hrnce přidáte lžíci octa, pomůžete tím uvolnit větší množství minerálů. Takovýto vývar je velmi výživný. Avšak pozor, díky dlouhé úpravě nemusí svědčit osobám s histaminovou intolerancí. Pokud nemáte zrovna čas na dlouhé vaření, ale přesto si chcete dopřát tuto výživnou tekutinu, tak vřele doporučuji vyzkoušet BIO hovězí vývar v prášku, který neobsahuje žádná barviva ani přidané látky. Pro osoby, které trpí akutními střevními potížemi nebo histaminovou intolerancí jsou zase naopak vhodnější slabé vývary z libového masa. Takovýto vývar vaříme maximálně hodinu. Dalším mým oblíbencem je tzv. draslíkový vývar. Většina z Vás ho dělá naprosto běžně, jelikož se jedná o vývar ze zeleniny. Pokud opravdu potřebujeme vyšší přísun draslíku (například při nemoci nebo třeba fyzické zátěži), lze do něj při vaření přidat také omyté slupky brambor či mrkve (ideálně v bio kvalitě, přeci jen si nechceme do polévky vylouhovat také pesticidy a zbytky průmyslových hnojiv).
A jak tedy zůstat stále hydratovaný?
- Omezit přísun alkoholu a kofeinu, jelikož odvodňují a vážou tolik potřebné minerály.
- Pít včas, a ne až při pocitu žízně. Mně velmi pomáhá sledovat stav úst. Pokud jsou rty suché, vypiju sklenici (250 ml) vody.
- Láhev s vodou mít vždy s sebou. Hodí se i na umytí rukou či upatlané pusy od zmrzliny :).
- Vyvarovat se příliš dlouhému pobytu na přímém slunci.
- Adekvátně se oblékat.
Verča