- Úvod
- Omega-3
Omega-3
Omega-3 mastné kyseliny jsou polynenasycené tuky. Poznáme je například tak, že i při lednicové teplotě zůstavají tekuté. Omega-3 mastné kyseliny jsou také nejnáchylnější na žluknutí, kvalita omega-3 tuků je tedy velmi důležitá. Patří mezi esenciální mastné kyseliny, které si tělo neumí samo vytvořit. Mezi nejvýznamější omega-3 mastné kyseliny patří: alfa-linoleová (ALA), eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA). ALA je považována za mateřskou mastnou kyselinu a je tělem konvertována na EPA a DHA - tato konverze je však bohužel velmi nízka, a to 1 % - 9 % na EPA a 0,5 % - 5 % na DHA.
Omega-3 mastné kyseliny mají mnoho blahodárných efektů, ale dle EU můžeme vyjmenovat pouze následující:
- ALA přispívá k normální koncentraci krevního cholesterolu;
- DHA přispívá k udržení normálního stavu zraku;
- DHA přispívá k normální činnosti mozku; a
- DHA a EPA přispívají k normální činnosti srdce.
DHA jsou důležitá zejména v těhotenství a kojení, kdy ovlivňují dostatečný vývoj mozku plodu a kojence.
Nejbohatšími zdroji ALA jsou chia semínka, lněná semínka a konopná semínka a jejich oleje. Zejména lněný olej by se měl uchovávat v chladu (i před otevřením), aby nedocházelo k jeho oxidaci a semínka by se měla mlít těsně před konzumací.
Zdroj DHA a EPA je zejména v rybách - sardinky, losos (divoký, volně lovený), makrela a další, rybích tucích a vyskytuje se také ve větší míře v vejcích (žloutku) a masu z volně se pasoucích zvířat. Pro vegetariány a vegany je určen olej z planktonu a mořských řas.
- TOP produkt
- TOP produkt
- TOP produkt
- TOP produkt
- TOP produkt
- TOP produkt