- Štítky blogu
- hořčík
- trávení
- AC / adrenal koktejl
- nejčastější otázky
- faq
- želatina
- kolagen
- rozhovor
- probiotika
- Smidge
- gut pro
- zdraví
- strava
- vývar
- benefity
- blue ice
- rosita
- olej z tresčích jater
- clo
- dech
- těhotenství
- Customs
- ženské zdraví
- bylinky
- kopřiva
- imunita
- paměť
- nootropika
- zapomínání
- nadledvinky
- hydratace
- bakterie
- dechová vlna
14.02.2022
Proč se vyhýbáme aditivům v doplňcích
Titanová běloba (E171, oxid titaničitý) - naprosto běžně používaná ve farmacii, kosmetice i potravinářství dlouhá léta. Po celou dobu se brala jako neškodná látka, která vše spolehlivě obarví na bílo.
V lednu tohoto roku došla Evropská komise k závěru, že tato látka úplně bezpečná není. Její stopy se mohou ukládat v tkáních a lymfatickém systému, kde může být genotoxická. Z tohoto důvodu vyšel zákaz používání E171 v potravinách.
Opět zde máme důkaz, že i když se něco používá dlouhodobě a plošně, ještě neznamená, že je to bezpečné. Bohužel, platí pravidlo, že vše je bezpečné, dokud není prokázán opak. I z tohoto důvodu se snažíme vybírat produkty, které jsou s minimem aditiv a přirozeného původu. Nikdy totiž nemůžeme vědět, kdy se prokáží další problémy s běžně používanými aditivy.
V tuto chvíli nastává zajímavá situace. Potraviny jsou regulované přísněji, než léčiva (zde se totiž může používat do doby, než se najde vhodná náhrada) a také nadále si jej můžeme aplikovat na pokožku, kde se mikročástice absorbují přímo do oběhu
.

V potravinách se s bělobou nejčastěji sestkáváme v bonbónech, žvýkačkách či polevách. Běloba však není jediné škodlivé barvivo. Namátkou můžeme vybrat třeba košenilu (E120), která je sice krásně červená, ale navíc k tomu potenciální karcinogen.