Terrapotheka Blog - Hořčík
Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Po-Čt: 8-11:30h a 14-17h
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. MiniBlog
  4. Hořčík (magnézium)
21.01.2023
MiniBlog

Hořčík (magnézium)

 

Jaké účinky má hořčík?

Co ovlivňuje jeho vstřebávání?

Jaké kofaktory magnézium potřebuje?

Jak se projevuje nedostatek hořčíku?

Jaká denní dávka hořčíku je vhodná?

Jaké jsou zdroje hořčíku v potravinách?

 

Hořčík je králem minerálů. Je totiž součástí tzv. ATP, což je něco jako energetické platidlo, kterým se platí za jakoukoliv akci v těle. Společně s ostatními elektrolyty (sodík, draslík, vápník, chlorid a fosfor) se podílí například na udržování rovnováhy vody v těle. Avšak narozdíl od ostatních elektrolytů, hořčíku máme v potravě extrémně málo.

Jaké účinky má hořčík?

  • Přispívá k normální psychické činnosti, zahrnující schopnost koncentrace, učení, paměti a myšlení.
  • Dopomáhá k udržení normální činnosti nervové soustavy, která ovládá činnost všech orgánů v těle.
  • Podílí se na procesu dělení buněk, který ve zvýšené míře probíhá v těhotenství.
  • Přispívá k elektrolytické rovnováze, tedy k udržení správné hladiny důležitých iontů, jako jsou sodné, draselné, hořečnaté a další.
  • Má příznivé účinky na snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Udržuje zdraví našich kostí.
  • Hořčík přispívá k normální syntéze bílkovin.
  • Pomáhá udržovat normální činnost svalů.

 

Co ovlivňuje jeho vstřebávání?

  • Strava s velkým množstvím vlákniny a nízkým podílem bílkovin.
  • Neaktivované ořechy, semena, obilniny a luštěniny, pro svůj vysoký obsah kyseliny fytové.
  • Alkohol a vybrané léky (i některá ATB).
  • Akutní zdravotní problémy jako jsou například zvracení, průjem, ulcerozní kolitida či pankreatitida.
  • Alkohol.
  • Vzácné genetické onemocnění ovlivňující metabolismus hořčíku.

 

Jaké kofaktory magnézium potřebuje?

Aby mohl hořčík v těle dobře fungovat, potřebuje následující živiny. Nebojte se, nemusíte hned nutně pořizovat další řadu potravinových doplňků. V první řadě bychom měli vždy volit nejlepší a nejověřenější zdroj – Matku Přírodu 😊. Pokud v rámci pestré stravy zařadíte zdroje bohaté na uvedené živiny, máte z velké části vyhráno.

  • B6 – napomáhá hořčíku dostat se do buněk. Z přirozených zdrojů jej nejhojněji naleznete v lahůdkovém droždí, hovězích játrech a včelím pylu.
  • Bikarbonát (uhličitan) – napomáhá hořčíku dostat se do mitochondrie. V našich podmínkách jej lze pohodlně doplnit minerální vodou Magnesia. Pokud si troufáte na vlastní výrobu, budete potřebovat hydroxid hořečnatý a perlivou vodu (návod naleznete v popise u produktu).
  • Bór – napomáhá udržovat hořčík uvnitř buňky.
  • Selen, Taurin, Zinek – pomáhají absorpci a manipulaci s hořčíkem.

Skvělým doplňkem k magnéziu je také koktejl pro podporu nadledvinek vycházející z The Root Cause Protocol od Morleyho Robbinse.

Jak se projevuje nedostatek hořčíku?

 První příznaky slabšího nedostatku hořčíku se projevuje únavouvyčerpáním, poruchou spánku, roztěkaností, křečemi a brněním svalů a tiky.

Na psychice můžeme pozorovat špatné nálady až deprese. (Vznik a důvod deprese je velmi individuální, nedostatek hořčíku může vzniku napomoci, avšak jeho doplnění se nemůže považovat za léčbu).

 

Jaká denní dávka hořčíku je vhodná?

Oficiální denní doporučená dávka pro dospělého činí 375 mg, avšak doporučení jednotlivých terapeutických protokolů se liší. Toxická dávka je přibližně od 900 mg/den. Podrobné informace o dávkování naleznete v článku Nejčastější otázky – Hořčík (vyjde v brzké době).

 

Jaké jsou zdroje hořčíku v potravinách?

Problematika obsahu v hořčíku v potravinách je trochu náročnější. Ve zkratce můžeme říci, že obsah magnezia se odráží od zásob v půdě. Bohužel, průmyslová hnojiva a pesticidy množství hořčíku výrazně snižují, takže nelze úplně spoléhat na obecné výživové tabulky.

Tip: Pokud si doma pěstujete vlastní ovoce a zeleninu, můžete využít epsomskou sůl jako hnojivo. Výtečně se k tomu hodí třeba voda z koupele :). Nepadne ani kapka nazmar!

K potravinám bohatým na hořčík se řadí především rýžové a ovesné otruby, konopná semínka, neloupaná dýňová semínka a meloun. Tmavě zelená zelenina (špenát boduje!) a brambory obsahují také poměrně dost. Obecně mezi zajímavé zdroje patří veškeré ořechy, semena a luštěniny (v čele s mandlemi a sezamem).  Zde však nezapomínáme na jejich aktivaci (informace o aktivace naleznete v našem FB postu zde). Quinoa, hnědá rýže také obsahují určité množství hořčíku.

Ovoce sice nepatří k významným zdrojům, ale v rámci pestré stravy s nimi můžeme přispět troškou hořčíku do pomyslného mlýna. Jde především o kokos (kokosové mléko), banány, passionfruit, maliny, černý rybíz, hrušky a papája.

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky

 

Sledujte nás na Instagramu

 

Terrapotheka

Vybíráme pro Vás ty nejlepší výrobky na trhu. Kritéria výběru jsou stejně přísná jako kritéria při výběru produktů pro naši rodinu. Nejvyšší kvalita bez diskutabilních přísad vhodná jako doplněk přísných diet a dietních protokolů.

© 2019-2021 Terrapotheka.cz, všechna práva vyhrazena
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz