- Štítky blogu
- zdravé vlasy a pokožka
- vitamíny/minerály základní informace
- rozhovor
- zdraví
- ženské zdraví
- B-vitamíny
- želatina / kolagen
- trávení
- strava
- nejčastější otázky
- hořčík
- probiotika
- imunita
- olej z tresčích jater
- faq
- AC / adrenal koktejl
- hovězí sušené orgány - benefity
- hydratace
- nadledvinky
- vývar
- jód
- biotin / B7
- dechová vlna
- dech
- benefity
- těhotenství
- bakterie
- Smidge
- gut pro
- bylinky
- nootropika
- zapomínání
- oči
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) - rady, tipy, nápady
Kopřiva jako léčebná bylina je používána odnepaměti. Staří Římané používali natě ke šlehání zad a končetin. Napříč stoletími ji používali léčitelé na hojení ran či uklidnění podrážděné pokožky.
Sběr
Kopřivu můžeme zužitkovat úplně celou. Pro sběr listů jsou nejvhodnější jarní rostliny, které sbíráme od jara až do května. Vybíráme jen vrchní listy, které jsou nejmladší. Nať můžeme sbírat celé období před květem, tedy v průběhu celého léta a začátku podzimu.
Při sběru se vyhýbáme místům, kde kopřivy rostou velmi hojně. Kopřivy mají rády půdu bohatou na dusík, proto se často vyskytují v bývalých zemědělských oblastech, které byly zatíženy častým průmyslovým hnojením.
Účinky
Kopřivy jsou bohaté na chlorofyl, vitamín C, třísloviny, hořčík, vápník,železo, fosfor, či kyselinu křemičitou a mravenčí. Právě kyselina mravenčí společně s histaminem způsobuje ono známé pálení a pupínky. Dále v kopřivách nalezneme i serotonin, rutin a kvercetin.
Semínka kopřivy můžeme považovat za nutriční bombu. Obsahují vysoké množství nutričních látek, vitamínů i minerálů.
Ženy rády využívají kopřivu především pro svůj pozitivní vliv na kvalitu vlasů a nehtů a na podporu zdravého menstruačního cyklu.
Muži ji ocení především díky vlivu na normální funkci močových cest a prostaty.
Obecně mají kopřivy blahodárný vliv na normální činnost cévní soustavy, napomáhají odlehčit těžkým nohám a mají vliv na celkový stav organismu.
Možné komplikace
Ačkoliv je kopřiva mnoha lety prověřena, může způsobit i lehké nežádoucí účinky. Jsou jimi vyrážka, průjem, problémy s močením či pocení.
Pokud užíváte léky na ředění krve, vysoký tlak, srdce či cukrovku, je vhodné požívání kopřivy zkonzultovat s lékařem.
Jak ji využít
Semínka si můžeme nasypat na salát, či si je přidávat do pomazánek. Naložená semínka do medu nám poslouží jako vitamínová bomba v zimě.
Odvar z kořenů velmi prospěje našim vlasům. Taktéž lze využít jako kloktadlo.
Čerstvě lisovaná šťáva se hodí do smoothies či polévek, avšak není vhodná pro děti a těhotné.
Klasický čaj můžeme připravit zalitím 1 – 2 lžiček kopřivy horkou vodou (těsně před bodem varu), po 15 min scedit a upíjet, takto si můžeme dát 1 – 2 hrnky denně. Nebo můžeme kopřivu zalít vlažnou vodou a následně nechat luhovat celou noc. Výluh skladujeme v lednici po dobu maximálně 24 hodin.
V neposlední řadě je kopřiva vhodná do jarních nádivek a salátů. Další tip na recept se dočtete na našem FB a Instagramu.
Pokud nemáte možnost si nasbírat vlastní zásoby, či prostě zrovna není není správná roční doba, můžete si zakoupit sušenou kopřivu v bio kvalitě u nás.
===============================================================
Literatura
Botanicals On-hold EFSA. EFSA [online]. EU: EFSA, 2012 [cit. 2022-08-31]. Dostupné z: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2021-06/questions-on-hold-botanical-claims.xlsx
What are the health benefits of stinging nettle, and what does it look like?. Medical news today [online]. UK: Healthline Media UK, 2021 [cit. 2022-08-31]. Dostupné z: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325244
In: Zdraví z boží lékárny: léčivé byliny, rady a zkušenosti. 2. vyd. České Budějovice: Dona, 1999, s. 19-21. ISBN 80-861-3641-8.