- Štítky blogu
- zdravé vlasy a pokožka
- vitamíny/minerály základní informace
- želatina / kolagen
- trávení
- zdraví
- hořčík
- B-vitamíny
- strava
- nejčastější otázky
- probiotika
- faq
- AC / adrenal koktejl
- ženské zdraví
- hovězí sušené orgány - benefity
- gut pro
- Smidge
- biotin / B7
- rozhovor
- dechová vlna
- dech
- benefity
- vývar
- blue ice
- rosita
- olej z tresčích jater
- clo
- zapomínání
- těhotenství
- bylinky
- kopřiva
- Customs
- paměť
- nootropika
- imunita
- nadledvinky
- hydratace
- bakterie
- jód
Pocit plnosti po malém množství jídla - podpora trávení
Abychom dostali z naší stravy maximum výživných látek, musí projít širokou škálou trávicích procesů. Avšak v dnešní uspěchané době plné stresu čelí náš žaludek a střeva neúměrnému nátlaku, který významně ovlivňuje kvalitu trávení. Bohužel, toto není jediný faktor. V dnešní době čím dál tím více trápí lidi špatné trávení, pocity nafouklosti, plynatost, pálení žáhy. Jak z toho ven?
Zde je několik jednoduchých tipů, jak naše trávení podpořit:
- Zařadit rozpustnou i nerozpustnou vlákninu.
- Důkladně žvýkat každé sousto.
- Denně si dopřát probiotika či různé druhy domácích fermentů.
- Zařadit trávicí enzymy.
- Pravidelný pohyb.
- Před každým jídlem lžička jablečného octu.
Trávicí enzymy můžeme doplňovat buď stravou pomocí potravinových doplňků.
Existuje několik skupin trávících enzymů, které mají úkol štěpit různé živiny, zde jsou tři největší:
- Proteáza - rozkládá bílkoviny na peptidy a aminokyseliny
- Lipáza - rozkládá tuk na mastné kyseliny a glycerol
- Amyláza - rozkládá sacharidy na jednoduché cukry
Potraviny bohaté na trávicí enzymy:
Kefír - lipáza, proteáza, laktáza. Domácí kefír je nejvhodnější forma "mléka" pro lidi trpící alergií na mléko a mléčné produkty, protože obsahuje laktázu, enzym štěpící laktózu (mléčný cukr).
Kimchi - proteáza, lipázy, amylázy. Obsahuje kmeny bakterií Bacillus.
Miso - laktáza, lipáza, proteáza, amyláza. Fermentace sóji zajišťuje snížení množství antinurientů, které snižují stravitelnost a vstřebatelnost živin. Vhodné pro lidi se zánětlivým onemocněním střev.
Avokádo - lipáza. Je unikátní díky svému vysokému obsahu zdravých tuků a nízkému obsahu cukru.
Mango - amyláza.
Ananas - bromelain. Při suplementaci pankreatických enzymů doporučujeme jejich kombinaci právě s bromelainem.
Papaya - papain (proteáza). Při zánětlivých onemocnění střev může papain napomoci efektivnějšímu trávení.
Kiwi - actinidain (proteáza). Actinidian se využívá průmyslově ke křehnutí masa.
Med - diastáza (rozklad škrobů na maltózu), amyláza (rozklad škrobů na glukózu a maltózu), invertáza (rozklad cukru na glukosu a fruktózu), proteáza (rozklad bílkovin na amino kyseliny)
Banán - amyláza, glukosidáza. Středně velký banán nám dodá 3,1 g vlákniny.
Zázvor - zingibain (proteáza)
Na našeh eshopu naleznete hned několik variant trávicích enzymů.
Ox bile - hovězí žluč napomáhá trávení tuků.
TriEnza trávicí enzymy - široké spektrum enzymů podporující trávení bílkovin sacharidů, cukrů i tuků.
Smidge HCL trávící enzymy - směs enzymů obohacená o kyselinu chlorovodíkovou, která zvyšuje kyselost v žaludku.
Smidge trávící enzymy - tento komplex enzymů napomáhá štěpitf sacharidy a škroby, cukry, rostlinnou stravu, bílkoviny a tuky.
Literatura
"12 Foods That Contain Natural Digestive Enzymes". Www.Healthline.Com, 2022, https://www.healthline.com/nutrition/natural-digestive-enzymes#TOC_TITLE_HDR_13. Accessed 23 Oct 2022.
"Sumi Sugiyama 1, Aya Hirota, Chikako Okada, Taeko Yorita, Kenji Sato, Kozo Ohtsuki. Effect of kiwifruit juice on beef collagen - PubMed". Pubmed.Ncbi.Nlm.Nih.Gov, 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15915665/. Accessed 23 Oct 2022.
"YoshikiyoOkada. AGA AbstractsTu2021 Anti-Inflammatory Effect of Novel Probiotic Yeasts Isolated From Japanese “Miso” on DSS-Induced Colitis". Www.Sciencedirect.Com, 2022, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016508516334138. Accessed 23 Oct 2022.
"Yang Wang 1, Yanping Wu 2, Yuanyuan Wang 3, Han Xu 4, Xiaoqiang Mei 5, Dongyou Yu 6, Yibing Wang 7, Weifen Li 7. Antioxidant Properties of Probiotic Bacteria - PubMed". Pubmed.Ncbi.Nlm.Nih.Gov, 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28534820/. Accessed 23 Oct 2022.
"Jennifer Ebner 1, Ayşe Aşçı Arslan 2, Maria Fedorova 3, Ralf Hoffmann 3, Ahmet Küçükçetin 2, Monika Pischetsrieder 4. Peptide profiling of bovine kefir reveals 236 unique peptides released from caseins during its production by starter culture or kefir grains - PubMed". Pubmed.Ncbi.Nlm.Nih.Gov, 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25613046/. Accessed 23 Oct 2022.
"Priscila Z Bassinello 1, Beatriz R Cordenunsi, Franco M Lajolo. Amylolytic activity in fruits: comparison of different substrates and methods using banana as model - PubMed". Pubmed.Ncbi.Nlm.Nih.Gov, 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12358438/. Accessed 23 Oct 2022.
"Nikola Sakač 1, Milan Sak-Bosnar. A rapid method for the determination of honey diastase activity - PubMed". Pubmed.Ncbi.Nlm.Nih.Gov, 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22483889/. Accessed 23 Oct 2022.
"Sibel Babacan 1, Arthur G Rand. Characterization of honey amylase - PubMed". Pubmed.Ncbi.Nlm.Nih.Gov, 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17995872/. Accessed 23 Oct 2022.
"M P Sánchez 1, J F Huidobro, I Mato, S Muniategui, M T Sancho. Evolution of invertase activity in honey over two years - PubMed". Pubmed.Ncbi.Nlm.Nih.Gov, 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11170607/. Accessed 23 Oct 2022.
"Claus Muss 1, Wilhelm Mosgoeller, Thomas Endler. Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders - PubMed". Pubmed.Ncbi.Nlm.Nih.Gov, 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23524622/. Accessed 23 Oct 2022.
"Rajendra Pavan 1, Sapna Jain, Shraddha, Ajay Kumar. Properties and therapeutic application of bromelain: a review - PubMed". Pubmed.Ncbi.Nlm.Nih.Gov, 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23304525/. Accessed 23 Oct 2022.
Článek nenahrazuje lékařské vyšetření, pokud ses vaše zdravotní obtíže nezlepšují, navštivte svého lékaře.