- Štítky blogu
- zdravé vlasy a pokožka
- vitamíny/minerály základní informace
- želatina / kolagen
- trávení
- zdraví
- hořčík
- B-vitamíny
- strava
- nejčastější otázky
- probiotika
- faq
- AC / adrenal koktejl
- ženské zdraví
- hovězí sušené orgány - benefity
- gut pro
- Smidge
- biotin / B7
- rozhovor
- dechová vlna
- dech
- benefity
- vývar
- blue ice
- rosita
- olej z tresčích jater
- clo
- zapomínání
- těhotenství
- bylinky
- kopřiva
- Customs
- paměť
- nootropika
- imunita
- nadledvinky
- hydratace
- bakterie
- jód
Jód - účinky, deficit a jak jej doplnit
Jaké účinky má jod na lidské tělo?
Jaké jsou přírodní zdroje jódu?
Na co si dát pozor při doplňování jódu?
Tekutý jód nebo jód v tabletách?
Co je to jód?
Jód je esenciálním prvkem pro lidské tělo a hraje důležitou roli při tvorbě hormonů štítné žlázy, které ovlivňují metabolismus a růst.
Jaké účinky má jod na lidské tělo?
Udržuje zdravou paměť, pozornost a reakce.
Zajišťuje vyrovnané uvolňování a spotřebu energie.
Jod přispívá k normální činnosti nervové soustavy, která ovládá činnost všech orgánů v těle.
Působí příznivě na zdraví pleti.
Jod přispívá k normální tvorbě hormonů štítné žlázy a k normální činnosti štítné žlázy.
Jód přispívá k normálnímu růstu dětí.
Nedostatek jódu?
Jód je důležitý pro lidské tělo zejména kvůli jeho úloze při tvorbě hormonů štítné žlázy. Tyto hormony ovlivňují metabolismus a růst, a to nejen u dospělých, ale i u plodů a novorozenců. Nedostatek jodu v potravě může vést k hypotyreóze, což je stav, kdy štítná žláza nedokáže produkovat dostatek hormonů. Tento stav může mít negativní dopady na fyzický i duševní vývoj dítěte a může způsobit řadu zdravotních problémů u dospělých, jako jsou například únava, zvětšení štítné žlázy, poruchy metabolismu, suchá kůže, vypadávání vlasů nebo deprese.
Jód v potravinách
Mezi české významné zdroje jódu patří mléko a mléčné výrobky. V 1 litru konvenčního (čerstvého i trvanlivého) mléka nalezneme průměrně 200 mcg jódu 1. Množství jódu v mléku od volně pasených krav je závislé na sezoně a místě pastvy, jelikož jód je snadno vyplavován vodou.
Mezi nejbohatší přírodní zdroje se také řadí mořské ryby a plody moře. Rostlinnou variantou je vodní řasa kelp nebo skotská chaluha (Ascophyllum nodosum), kterou můžeme pohodlně přidávat do každého jídla.
Kolik jódu potřebujeme?
Potřeba jódu se mění s věkem. Průměrná denní potřeba jódu pro dospělého je 150 mcg, vyšší (až 250 mcg) pak očekáváme u těhotných a kojících. Děti do 10 let mají potřebu přibližně do 100 mcg. Tato množství jsou stanovena pouze jako minimální, při kterém nedochází k hypofunkci štítné žlázy. Naopak, vyšší množství bychom měli vždy konzultovat s odborníkem. Za toxické množství považujeme 15000 mcg. Tuto dávku bychom rozhodně neměli brát bez přímého dohledu odborníka.
Na co si dát pozor při doplňování jódu?
I jód má svého antagonistu (tedy látku, která snižuje nebo rovnou blokuje absorpci). V tomto případě se jedná o goitrogen, který nalezneme v brukvovité zelenině (brokolice, kapusta, řektvičky), sóje, třešních, mandlích, broskvích, lichořeřišnici či mace.
Jód tablety nebo tekutý jód ?
Co se týká vstřebatelnosti, rozdíl v tekutém jódu (s jodidem amonným) či kapslím přírodního původu (chaluha Ascophyllumnodosum nebo kelp) není znatelný.
Literatura
1 "Iodine content in milk from market sources in Prague". Hygiena.Szu.Cz, 2023, https://hygiena.szu.cz/pdfs/hyg/2020/02/03.pdf. Accessed 21 Feb 2023.
"Jod". Www.Nzip.Cz, 2023, https://www.nzip.cz/clanek/1150-jod. Accessed 21 Feb 2023.
"Minerální látky – pokrytí denní potřeby". Www.Nzip.Cz, 2023, https://www.nzip.cz/clanek/1143-mineralni-latky-pokryti-denni-potreby. Accessed 21 Feb 2023.
" Written by WebMD Editorial Contributors. Health Benefits of Iodine". Www.Webmd.Com, 2023, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-iodine. Accessed 21 Feb 2023.