Které vývary znáte?
Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Po-Čt: 7:30h-15h
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. MiniBlog
  4. Které vývary znáte?
14.01.2023
MiniBlog

Které vývary znáte?

 

Ukázka masokostního vývaru

Úvod

Benefity vývarů

Druhy vývarů

Práškové vývary Nordic Kings

 

Různé druhy vývarů a  jejich benefity

Ne nadarmo říkávaly babičky, že polévka je grunt! Už zakladatel medicíny Hippokrates doporučoval vývary pro léčbu střevních potíží. I v dalších kulturách se v průběhu časů objevuje vývar jako lék. V podstatě i teď, v moderních dějinách, můžeme najít terapeutický protokol, který je založený na kvalitním masokostním vývaru (GAPS). Masokostní vývar je základem mnoha pokrmů mnoha zemí napříč kontinenty. I u nás v Čechách se kvalitní domácí strava bez něj neobejde.

 

A čím, že si zasloužil náš obdiv?

  • Bohatý na za makro i mikroživiny (bílkoviny, amino kyseliny, vitamíny, minerály atd.)
  • Snadno stravitelný (vhodný mezi prvními příkrmy i při onemocnění střev).
  • Nenáročný na přípravu.
  • Je důležitou součástí pitného režimu.
  • Lze použít k ochucení a obohacení široké škály pokrmů (základ do omáčky a sosů, při vaření příloh jako jsou těstoviny či rýže, základ pro krémovou polévku, …)

Avšak není vývar jako vývar! A který vlastně zařadit?

Vývary známe masové, masokostní či zeleninové. Každý z nich má své výhody a způsoby zpracování. Pojďme se na ně společně podívat.

Masový vývar je vařený pouze z masa. Mohou to být odřezky masa nebo celé kusy. Tento typ vývaru je vhodný pro velmi malé děti a lidi se zánětlivým onemocněním střev. Abychom maximálně snížili množství histaminu, musíme vývar vařit krátce (30 min – 2 hodiny) a následně jej urychleně schladit a zamrazit po jednotlivých porcích. Pokud máte problémy s trávením tuků, je vhodné použít pouze libové maso.

Nebojte se vyzkoušet různé druhy mas, vepřové, hovězí, kuřecí, krůtí, divočinu nebo třeba pštrosí. Každý má svou typickou chuť 😊.

TIP: Při zpracování masa do hlavních pokrmů si odřezky schovejte do mrazáku, až jich bude větší množství, můžete z nich uvařit vývar.

Masokostní vývar je asi ten nejznámější. Často se doporučuje jej táhnout několik (až desítek) hodin.  Tento vývar má v sobě velké množství živin. Pokud na začátku vaření přidáme lžičku octa, množství obsažených živin ještě zvýšíme. Pokud chceme, aby vývar obsahoval větší množství kolagenu a želatiny, je vhodné k velkým morkovým kostem přidat i kosti malé, chrupavky, šlachy a kůži. (O želatině a kolagenu se můžete dočíst další informace zde.)

TIP: Měkké části jako jsou šlachy a kůže můžete rozmixovat na kaši a vrátit zpět do vývaru. Sice nebude 100% průhledný, ale bude o to výživnější.

Zeleninový vývar je taktéž notoricky známý, avšak již postrádá živiny, které pochází výhradně z živočišných zdrojů (kolagen, želatina, hemové železo atd.) Ale i zeleninový vývar má smysl pravidelně zařazovat. Babské rady doporučují přidávat i cibulové slupky nejen pro zlatavou barvu, ale také pro svůj obsah kvercetinu – flavonoidu, který je silným antioxidantem.

TIP: Slupky z dobře omyté BIO kořenové zeleniny a brambor nevyhazujte. Zeleninový vývar se slupkami bude mít výrazně vyšší množství živin (především draslíku). Slupky můžete uchovávat v mrazáku.

Velmi opomíjeným vývarem je vývar rybí. Stejně jako u toho masokostního můžeme využít rybí kostru a ploutve. V rybím vývaru se vyskytuje typ kolagenu, který má pozitivní vliv na zdraví pokožky, vlasů a nehtů.

 

Práškové vývary Nordic Kings

Balení sypkého masokostního vývaru Nordic Kings

Náš práškový vývar od Nordic Kings je skvělou záchranou, pokud nemáte zrovna čas dlouze táhnout vývar. Je skladný a lehký, proto se hodí i na cesty či do práce. Doma zase rychle vykouzlí léčivou tekutinu, když nám třeba tělo vypoví službu a odpadne pod náporem perného dne v práci či záškodnického bacilu. Veškeré vstupní suroviny do tohoto vývaru jsou pečlivě vybírány ze skotu volně paseného na pastvinách a při přísných podmínkách certifikace BIO a KRAV. 

 

Nordic Kings Wild Cod Broth in Terrapotheka

Práškový vývar z divokých tresek Nordic Kings je nejen zdrojem kompletních bílkovin, ale také obsahuje unikátní bioaktivní peptidy, vitamín B12, vápník, fosfor, selen a je významným zdrojem jódu. 

 

Kredit:

Podrobné informace o tom, jak využívat vývar jako prostředek léčby naleznete na webech GAPS či přímo na blogu české konzultantky GAPS Jany Dell-Plotnárkové.

 

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

 

Sledujte nás na Instagramu

 

Terrapotheka

Vybíráme pro Vás ty nejlepší výrobky na trhu. Kritéria výběru jsou stejně přísná jako kritéria při výběru produktů pro naši rodinu. Nejvyšší kvalita bez diskutabilních přísad vhodná jako doplněk přísných diet a dietních protokolů.

© 2019-2021 Terrapotheka.cz, všechna práva vyhrazena
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz