- Štítky blogu
- zdravé vlasy a pokožka
- vitamíny/minerály základní informace
- rozhovor
- zdraví
- ženské zdraví
- B-vitamíny
- želatina / kolagen
- trávení
- strava
- nejčastější otázky
- hořčík
- probiotika
- imunita
- olej z tresčích jater
- faq
- AC / adrenal koktejl
- hovězí sušené orgány - benefity
- hydratace
- nadledvinky
- vývar
- jód
- biotin / B7
- dechová vlna
- dech
- benefity
- těhotenství
- bakterie
- Smidge
- gut pro
- bylinky
- nootropika
- zapomínání
- oči
Které vývary znáte?
Různé druhy vývarů a jejich benefity
Ne nadarmo říkávaly babičky, že polévka je grunt! Už zakladatel medicíny Hippokrates doporučoval vývary pro léčbu střevních potíží. I v dalších kulturách se v průběhu časů objevuje vývar jako lék. V podstatě i teď, v moderních dějinách, můžeme najít terapeutický protokol, který je založený na kvalitním masokostním vývaru (GAPS). Masokostní vývar je základem mnoha pokrmů mnoha zemí napříč kontinenty. I u nás v Čechách se kvalitní domácí strava bez něj neobejde.
A čím, že si zasloužil náš obdiv?
- Bohatý na za makro i mikroživiny (bílkoviny, amino kyseliny, vitamíny, minerály atd.)
- Snadno stravitelný (vhodný mezi prvními příkrmy i při onemocnění střev).
- Nenáročný na přípravu.
- Je důležitou součástí pitného režimu.
- Lze použít k ochucení a obohacení široké škály pokrmů (základ do omáčky a sosů, při vaření příloh jako jsou těstoviny či rýže, základ pro krémovou polévku, …)
Avšak není vývar jako vývar! A který vlastně zařadit?
Vývary známe masové, masokostní či zeleninové. Každý z nich má své výhody a způsoby zpracování. Pojďme se na ně společně podívat.
Masový vývar je vařený pouze z masa. Mohou to být odřezky masa nebo celé kusy. Tento typ vývaru je vhodný pro velmi malé děti a lidi se zánětlivým onemocněním střev. Abychom maximálně snížili množství histaminu, musíme vývar vařit krátce (30 min – 2 hodiny) a následně jej urychleně schladit a zamrazit po jednotlivých porcích. Pokud máte problémy s trávením tuků, je vhodné použít pouze libové maso.
Nebojte se vyzkoušet různé druhy mas, vepřové, hovězí, kuřecí, krůtí, divočinu nebo třeba pštrosí. Každý má svou typickou chuť 😊.
TIP: Při zpracování masa do hlavních pokrmů si odřezky schovejte do mrazáku, až jich bude větší množství, můžete z nich uvařit vývar.
Masokostní vývar je asi ten nejznámější. Často se doporučuje jej táhnout několik (až desítek) hodin. Tento vývar má v sobě velké množství živin. Pokud na začátku vaření přidáme lžičku octa, množství obsažených živin ještě zvýšíme. Pokud chceme, aby vývar obsahoval větší množství kolagenu a želatiny, je vhodné k velkým morkovým kostem přidat i kosti malé, chrupavky, šlachy a kůži. (O želatině a kolagenu se můžete dočíst další informace zde.)
TIP: Měkké části jako jsou šlachy a kůže můžete rozmixovat na kaši a vrátit zpět do vývaru. Sice nebude 100% průhledný, ale bude o to výživnější.
Zeleninový vývar je taktéž notoricky známý, avšak již postrádá živiny, které pochází výhradně z živočišných zdrojů (kolagen, želatina, hemové železo atd.) Ale i zeleninový vývar má smysl pravidelně zařazovat. Babské rady doporučují přidávat i cibulové slupky nejen pro zlatavou barvu, ale také pro svůj obsah kvercetinu – flavonoidu, který je silným antioxidantem.
TIP: Slupky z dobře omyté BIO kořenové zeleniny a brambor nevyhazujte. Zeleninový vývar se slupkami bude mít výrazně vyšší množství živin (především draslíku). Slupky můžete uchovávat v mrazáku.
Velmi opomíjeným vývarem je vývar rybí. Stejně jako u toho masokostního můžeme využít rybí kostru a ploutve. V rybím vývaru se vyskytuje typ kolagenu, který má pozitivní vliv na zdraví pokožky, vlasů a nehtů.
Práškové vývary Nordic Kings
Náš práškový vývar od Nordic Kings je skvělou záchranou, pokud nemáte zrovna čas dlouze táhnout vývar. Je skladný a lehký, proto se hodí i na cesty či do práce. Doma zase rychle vykouzlí léčivou tekutinu, když nám třeba tělo vypoví službu a odpadne pod náporem perného dne v práci či záškodnického bacilu. Veškeré vstupní suroviny do tohoto vývaru jsou pečlivě vybírány ze skotu volně paseného na pastvinách a při přísných podmínkách certifikace BIO a KRAV.
Práškový vývar z divokých tresek Nordic Kings je nejen zdrojem kompletních bílkovin, ale také obsahuje unikátní bioaktivní peptidy, vitamín B12, vápník, fosfor, selen a je významným zdrojem jódu.
Kredit:
Podrobné informace o tom, jak využívat vývar jako prostředek léčby naleznete na webech GAPS či přímo na blogu české konzultantky GAPS Jany Dell-Plotnárkové.