- Štítky blogu
- zdravé vlasy a pokožka
- vitamíny/minerály základní informace
- zdraví
- rozhovor
- B-vitamíny
- ženské zdraví
- želatina / kolagen
- trávení
- strava
- nejčastější otázky
- hořčík
- probiotika
- imunita
- olej z tresčích jater
- faq
- AC / adrenal koktejl
- hydratace
- hovězí sušené orgány - benefity
- nadledvinky
- oči
- jód
- biotin / B7
- dechová vlna
- dech
- benefity
- bakterie
- vývar
- těhotenství
- Smidge
- gut pro
- bylinky
- nootropika
- zapomínání
- cobalamin/B12
Který kolagen je nejlepší?
Přírodní kolagen
Dostali jste doporučeno užívat kolagen a teď nevíte který? Je lepší hovězí nebo rybí? Existuje několik typů kolagenů, ale který z nich potřebujete?
V minulém článku jsme si řekli, jaký je rozdíl mezi kolagenem a želatinou. V tomto článku navážeme a ukážeme si rozdíl mezi kolageny různého původu. Budete si pak moci snadno vybrat ten správný, přímo pro vaše potřeby.
Který kolagen si vybrat na bolavé klouby nebo pro krásné vlasy?
Co je kolagen?
Samotný kolagen je složen z aminokyselin, zejména glycinu, prolinu a hydroxyprolinu, které jsou spojeny do dlouhých řetězců bílkovin. Tyto řetězce bílkovin jsou pak dále spojeny do větších struktur, jako jsou vlákna, sítě a membrány, které tvoří různé typy kolagenní tkáně v těle, jako jsou kůže, kosti, chrupavky a svaly. Perfektní zastoupení těchto aminokyselin je právě v pojivových tkáních zvířat, ze kterých se kolagen jako doplněk stravy vyrábí.
Ve formě potravinového doplňku se nejčastěji můžeme setkat s kolageny, které prošly enzymovou hydrolýzou. Takový kolagen se nazývá hydrolyzovaný, kolagenové peptidy nebo jen kolagen. Nehydrolyzovaný kolagen se jako doplněk stravy nevyrábí. Hydrolyzovaný kolagen je totiž naštěpený kolagen na menší snadno vstřebatelné molekuly.
Termíny "hydrolyzovaný kolagen", "kolagenové peptidy", "kolagen" uvedené u potravinových doplňků jsou synonyma a vzájemě se mohou nahrazovat.
Který kolagen je nejlepší?
Toto nelze jednoznačně říci. Kolagen můžeme hodnotit dle několika aspektů:
- původ (BIO, volný chov, konvenční chov)
- složení (aditiva)
- zdroj (hovězí, rybí, vepřový, vaječné membrány)
- typ kolagenu
Při výběru kolagenu musíme mít také na mysli, co chceme kolagenem podpořit.
Zdroj a typ kolagenu spolu úzce souvisí. Kolageny se dělí dle typu a původu. Původ ovlivňuje typ kolagenu a jeho nejlepší použití.
Rybí kolagen
Rybí neboli mořský kolagen se vyrábí z kůže a šupin ryb. Obsahuje kolagen typu I a je dobře vstřebatelný díky malým velikostem peptidů. Mořský kolagen je nejlepší, pokud se zaměřujete na zdraví kůže, vlasů a nehtů.
U rybího kolagenu je důležitý původ. Chované ryby bývají ošetřovány antibiotiky a dalšími léky. Divoce žijící ryby (ale nejenom ty) mají větší podíl živin.
Hovězí kolagen
Hovězí kolagen se vyrábí z kůže, kloubů a kostí dobytka. Obvykle obsahuje kolagen typu I a III nebo kolagen typu II v závislosti na tom, ze které části dobytka je vyráběn.
Stejně jako u mořského kolagenu je lepší výběr kolagenu z paseného dobytka.
Vegetariánský kolagen
Vegetariánský zdroj kolagenu neexistuje. Prodávané "kolageny pro vegetariány" bývají směsí vitamínů a aminokyselin, které podporují přirozenou tvorbu kolagenu v těle.
Typy kolagenu
Naše tělo obsahuje několik typů kolagenů. Ty nejzastoupenější jsou I, II, III, V a X. a nalezneme je v celém těle. Jednotlivé typy se mohou navzájem doplňovat či podporovat. Aby mohl kolagen správně fungovat, je nezbytné, aby se jeho doplňování kombinovalo s vitamínem C. Všechna následující trvzení mohou fungovat pouze za předpokladu společného dopňování.
Aktuálně naleznete veškerý výběr kolagenů v naší nové sekci Kolagen a želatina.
Kolagen typu I
Kolagen typu I je nejčastějším kolagenem objevujícím se v našem těle. Nalezneme jej v kůži, kostech, šlachách, rohovce, stěnách krevních cév a dalších pojivových tkáních. Suplementovaný kolagen typu I společně s vitamínem C, podpoří zdravou pokožku.
Kolagen typu II
Kolagen typu II je primární bílkovina, která formuje chrupavky. Je to důležitý komponent nejen pro stavbu kloubů, ale také uší, nosu nebo žeber. Kolagen typu II je také důležitou součástí střevní výstelky. Kolagen typu II s vitamínem C je tedy nejvíce vhodný k podpoře kloubů.
Kolagen typu III a IV
Kolagen typu III tvoří vlákna a vyskytuje se v kůži a orgánech. Doplňuje se navzájem s kolagenem typu I. Kolagen typu III společně s kolagenem typu IV a vitamínem C, který napomůže zdravému stavu kostí, kůže, šlach a dalších pojivových tkání.
Kolagen typu V
Kolagen typu V je jednou z méně zastoupených kolagenových složek. Spolu s kolagenem typu I hraje významnou roli při regulaci vývoje kolagenových vláken pojivové tkáně (=podporuje vznik vlastního kolagenu). Kolagen typu V koexistuje s kolagenem typu II v kloubní chrupavce a zároveň podporuje zdravá kolagenová vlákna kolagenu typu II. Kolagen typu V také funguje při vytváření buněk placenty a pomáhá formovat buněčné povrchy a vlasy.
Kolagen typu X
Kolagen typu X se nachází v kloubech a kostech a hraje klíčovou roli ve zdraví těchto struktur. Typ X není tak známý jako typ II, pravděpodobně proto, že je mnohem snazší konzumovat kolagen typu II než X. Kolagen typu X je tedy výborná podpora kolagenu typu II a společně s vitamínem C jsou vhodné pro zdraví kloubů a chrupavek.
Který kolagen si vybrat?
Kolagen je kolagen, tělo nedělá až takový rozdíl. Nejdůležitější je užívat jej pravidelně každý den. Výběr kolagenu – mořský kolagen nebo hovězí kolagen, záleží pouze na dvou věcech: osobní volba a důvod pro užívání kolagenu.
Aktuálně také nabízíme unikátní Multi kolagen, který obsahuje kolagenové typy I, II, III, V a X. Tato unikátní směs byla navržena tak, aby byla univerzální a maximálně funkční. Díky tomuto složení je také maximálně vhodná pro regeneraci při nebo po nemoci, úrazu a těžké fyzické námaze.
Kolagen pro zdravou pokožku, vlasy a nehty
Vitamín C společně s rybím kolagenem podporuje elasticitu kůže a dále je součástí vlasů a nehtů.
Kolagen na bolavé klouby
Hovězí kolagen typu II nebo kuřecí kolagen s vitamínem C je nejlepší na chrupavky, klouby, šlachy, vazy a střevní výselku.
Kolagen v jídle
Kromě bílkovin a aminokyselin jsou pro tvorbu zdravé kolagenní tkáně důležité také další živiny, jako jsou vitamíny C a E, zinek, měď a flavonoidy. Proto je vhodné konzumovat pestrou a vyváženou stravu, která obsahuje dostatek živin potřebných pro tvorbu a udržení zdravé kolagenní tkáně v těle.
Maso: hlavně hovězí a vepřové, ale i drůbež a ryby.
Kostní vývary: jsou bohaté na kolagen, vývary z hovězího masa nebo kuřecího masa jsou velmi oblíbené. Jak na ten správný a poctivý vývar se dočtete v tomto článku.
Ryby: sardinky, losos, tuňák a další jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které podporují tvorbu kolagenu.
Zelenina: červená paprika, brokolice, špenát, sladké brambory a jiné jsou bohaté na antioxidanty a vitaminy, které podporují tvorbu kolagenu.
Ovoce: borůvky, maliny, jahody, kiwi a další jsou bohaté na vitaminy C a další antioxidanty, které podporují tvorbu kolagenu.
Vaječné bílky: jsou bohaté aminokyselinu lysin, ze které se tvoří kolagen.
- Ořechy a semena: ořechy mohou být bohatým zdrojem jiných živin, které jsou pro tvorbu kolagenu důležité, jako jsou vitaminy C a E, zinek, měď a další. Tyto živiny mohou podpořit tvorbu a udržení zdravé kolagenní tkáně v těle.
- Parvizi, J., &Kim, G. (2010). Collagen. High Yield Orthopaedics, 107-109. doi: 10.1016/b978-1-4160-0236-9.00064-x
- Silvipriya, K., Kumar, K., Bhat, A., Kumar, B., John, A., & Lakshmanan, P. (2015). Collagen: Animal Sources and Biomedical Application.Journal Of Applied Pharmaceutical Science, 123-127. doi: 10.7324/japs.2015.50322
- Zague, V. (2008). A new view concerning the effects of collagen hydrolysate intake on skin properties.Archives Of Dermatological Research,300(9), 479-483. doi: 10.1007/s00403-008-0888-4
- Ohara, H., Matsumoto, H., Ito, K., Iwai, K., & Sato, K. (2007). Comparison of Quantity and Structures of Hydroxyproline-Containing Peptides in Human Blood after Oral Ingestion of Gelatin Hydrolysates from Different Sources.Journal Of Agricultural And Food Chemistry,55(4), 1532-1535. doi: 10.1021/jf062834s
- Sibilla, S., Godfrey, M., Brewer, S., Budh-Raja, A., & Genovese, L. (2015). An Overview of the Beneficial Effects of Hydrolysed Collagen as a Nutraceutical on Skin Properties: Scientific Background and Clinical Studies.The Open Nutraceuticals Journal,8(1), 29-42. doi: 10.2174/1876396001508010029
- Yazaki, M., Ito, Y., Yamada, M., Goulas, S., Teramoto, S., & Nakaya, M. et al. (2017). Oral Ingestion of Collagen Hydrolysate Leads to the Transportation of Highly Concentrated Gly-Pro-Hyp and Its Hydrolyzed Form of Pro-Hyp into the Bloodstream and Skin.Journal Of Agricultural And Food Chemistry,65(11), 2315-2322. doi: 10.1021/acs.jafc.6b05679
- Zdzieblik, D., Oesser, S., Baumstark, M., Gollhofer, A., & König, D. (2015). Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial.British Journal Of Nutrition,114(8), 1237-1245. doi: 10.1017/s0007114515002810
- Oesser, S., & Seifert, J. (2003). Stimulation of type II collagen biosynthesis and secretion in bovine chondrocytes cultured with degraded collagen.Cell And Tissue Research,311(3), 393-399. doi: 10.1007/s00441-003-0702-8
- Zdzieblik, D., Oesser, S., Gollhofer, A., & König, D. (2017). Improvement of activity-related knee joint discomfort following supplementation of specific collagen peptides. Applied Physiology, Nutrition, And Metabolism, 42(6), 588-595. doi: 10.1139/apnm-2016-0390