- Štítky blogu
- zdravé vlasy a pokožka
- vitamíny/minerály základní informace
- rozhovor
- zdraví
- ženské zdraví
- B-vitamíny
- želatina / kolagen
- trávení
- strava
- nejčastější otázky
- hořčík
- probiotika
- imunita
- olej z tresčích jater
- faq
- AC / adrenal koktejl
- hovězí sušené orgány - benefity
- hydratace
- nadledvinky
- vývar
- jód
- biotin / B7
- dechová vlna
- dech
- benefity
- těhotenství
- bakterie
- Smidge
- gut pro
- bylinky
- nootropika
- zapomínání
- oči
Kyselina listová - folát - vitamín B9
Obsah
Zdravotní tvrzení
- Folát se podílí na procesu dělení buněk, který ve zvýšené míře probíhá v těhotenství
- Folát přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Podporuje správnou funkci imunitního systému
- Folát přispívá k normální psychické činnosti, zahrnující schopnost koncentrace, učení, paměti a myšlení.
- Folát přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu, přičemž homocystein je aminokyselina, která v lidském organismu vzniká přirozeně z jiné aminokyseliny
- Folát přispívá k normální syntéze aminokyselin
- Folát přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství
- Folát se podílí na normální krvetvorbě.
- Doplňkový příjem kyseliny listové zvyšuje u těhotných žen hladinu folátu. Nízká hladina folátu u těhotných žen je rizikovým faktorem pro vznik vad neurální trubice u vyvíjejícího se plodu.
- Tohoto příznivého účinku lze dosáhnout při doplňkovém denním příjmu kyseliny listové 400 mcg v době nejméně od jednoho měsíce před početím a do tří měsíců po početí.
- Tohoto příznivého účinku lze dosáhnout při doplňkovém denním příjmu kyseliny listové 400 mcg v době nejméně od jednoho měsíce před početím a do tří měsíců po početí.
Formy
Folic acid - kyselina listová
- Syntetická forma, která se v těle přetvoří na folát.
- Pokud má člověk nedostatek enzymu přetvářejícího kyselinu listovou na folát, přeměna je neefektivní či vůbec žádná
Methyl-folate – folát
- Forma vyskytující se v potravinách, vhodná především pro lidi s problémy s methylací či s genetickou poruchou.
Folinic acid – kyselina folinová
- forma folátu vyskytující se v potravinách.
Živiny, které podporují folát v těle
Folát v těle vyžaduje různé živiny, aby mohl správně fungovat. Vitamíny skupiny B, včetně B1, B2, B3, B5, B6 a B12, vzájemně spolupracují na procesu methylace, který je klíčový pro metabolizaci folátu v těle 4.
Kromě vitamínů skupiny B pomáhají folátu také další důležité živiny, jako je železo, fosfor, síra, hořčík, draslík a zinek, které podporují jeho celkový metabolismus.
Kyselina listová - denní dávka
Jednotlivá doporučení potřeby vitamínu B9 se liší napříč autoritami a kontinenty.
Aktuální doporučení RHP pro Evropu je 200 mcg folátu pro dospělého.
V případě, že se žena plánuje těhotenství či je v prvním trimestru, lékař doporučuje vyšší množství folátu, než je běžná RHP. Tato praxe je naprosto běžná, avšak doporučené množství závisí na znalostech odborníka, obvykle však 400 mcg.
Když chybí kyselina listová
Když se řekne "nedostatek folátu", mnoho z nás si představí pouze nějakou formu anémie. Ale co to vlastně znamená? Jednoduše řečeno, jde o stav, kdy máte v těle méně červených krvinek, než by mělo být, a ty jsou větší, než by měly být. To může vést k pocitu únavy, slabosti a zadýchávání se při námaze. Navíc může způsobit bledost, či dokonce nepravidelný srdeční tep.
Folát je mimo jiné potřebný k prevenci defektů neurální trubice v průběhu vývoje plodu. Tyto defekty jsou drtivou kategorií vrozených vad, které zahrnují otevřený kýl a anencefalie.
Nejvýznamnější zdroje folátu
Jakýkoliv druh jater
Cizrna a fazole (kidney - červené, lima - bílé , soy - sójové, mungo, černé, and pinto)
Pórek, špenát, brokolice
Vitamin obsažený v játrech je stabilní i při mrazení nebo vaření. Nicméně, toto neplatí pro vitamín B9 obsažený v zelenině a luštěninách, který se snadno rozpouští ve vodě během vaření. Proto se doporučuje mýt zeleninu před nakrájením a vařit ji šetrně, ideálně v páře, aby se minimalizoval ztrátu tohoto vitaminu. Konzervovaná nebo mražená zelenina také obsahuje méně vitamínu B9. Klíčení fazolí po dobu čtyř dnů může zvýšit obsah folátu až pětkrát.
Nedostatek kyseliny listové - důvody
- Alkohol a kouření
- Nemoci zažívacího traktu, které ovlivňují absorbci živin
- Léky
- Genetické mutace - nejznámější je MTHFR, avšak mutací, které ovlivňují vstřebávání kyseliny listové a jeji metabolismus je více.
Antagonisté
Určité látky mohou v těle narušovat funkci vitaminu B9, známého také jako kyselina listová nebo folát. Tyto látky se nazývají antagonisté folátu. Mezi nejznámější antagonisty folátu patří methotrexát, pyrimethamin, trimethoprim a sulfonamidy.
Methotrexát1 je lék používaný při léčbě rakoviny a potlačování imunitního systému. Jeho účinek spočívá v narušení procesu tvorby DNA, což může zabránit růstu a dělení rakovinných buněk.
Pyrimethamin2 a trimethoprim jsou léky používané k léčbě malárie a infekcí způsobených bakteriemi. Tyto léky fungují tím, že narušují tvorbu kyseliny listové, což zabraňuje tvorbě nových buněk malárie nebo bakterií.
Sulfonamidy3 jsou také léky používané k léčbě infekcí způsobených bakteriemi. Tyto léky fungují tak, že blokují tvorbu kyseliny listové, což brání růstu a množení bakterií v těle.
Literatura
[1] Mahdy, E. M. E., & Samaha, D. (2017). Methotrexate: Pharmaceutical formulation, challenges and newer drug delivery systems. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 9(5), 1-12.
[2] Nirmalan, N., & Hughes, R. (2013). Trimethoprim-sulfamethoxazole therapy in the management of infections. Journal of Pharmacy Practice, 26(2), 154-160.
[3] Barillo, D. J. (2011). Sulfonamides. In Kucers' the use of antibiotics: a clinical review of antibacterial, antifungal, antiparasitic, and antiviral drugs (pp. 1451-1466). CRC Press.
[4]Bailey, L. B., & Gregory, J. F. (1999). Folate metabolism and requirements. Journal of Nutrition, 129(4), 779–782. doi: 10.1093/jn/129.4.779
"Folate deficiency - causes, symptoms, diagnosis, treatment, pathology - YouTube". Www.Youtube.Com, 2023, https://www.youtube.com/watch?v=ADKz3pdf_5Q&ab_channel=OsmosisfromElsevier. Accessed 24 Apr 2023.
Ball, G. F. M. (2006). Vitamins: Their role in the human body. John Wiley & Sons.
Bailey, L. B., Stover, P. J., McNulty, H., Fenech, M. F., Gregory, J. F., Mills, J. L., ... & Pfeiffer, C. M. (2015). Biomarkers of Nutrition for Development—Folate Review. Journal of Nutrition, 145(7), 1636S-1680S.
Gregory, J. F. (2008). Folate bioavailability: food fortification and beyond. The American Journal of Clinical Nutrition, 88(2), 348-357.
"Kyselina listová". Www.Wikiskripta.Eu, 2023, https://www.wikiskripta.eu/w/Kyselina_listov%C3%A1. Accessed 24 Apr 2023.
National Institutes of Health. "Folate." MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine, 22 Apr. 2021, https://medlineplus.gov/folate.html.