vitamín D
Vitamín D je jeden z vitamínů rozpustných v tucích. Vitamín D přispívá k vstřebávání vápníku a fosforu, a tím přispívá k normální hladině vápníku v krvi, normálnímu stavu kostí a zubů a normální činnosti svalů. Vitmín D také velkou měrou přispívá k normální funkci imunitního systému a podílí se na dělení buněk. Nedostatek vitamínu D se projevuje chronickým onemocněním - autoimunitním onemocněním, osteoporózou, cukrovkou, kazivostí zubů či depresivními náladami.
Nejvíce vitamínu D získáváme zejména ze slunečního záření, pokud není paprskům nijak bráněno dopadat na kůži (ať už mechanicky oblečením či opalovacím krémem). Toto záření (UVB paprsky) se v České republice vyskytují přibližně od polovinu března do konce září. V zimním období je tedy vhodné doplňovat stravou: tučné ryby volně lovené, olej z tresčích jater, vaječný žloutek (slepice musí být venku) a vepřové sádlo (opět musí být zvířata venku).
Olej z tresčích jater je nejkoncentrovanější potravinu s obsahem vitamínu D. Jedna lžička pokryje referenční hodnotu příjmu.
- TOP produkt
- TOP produkt
- TOP produkt
- TOP produkt